Žijeme jen jednou,otázkou je,kde..

23.3.2013 Svatý týden - Velikonoce

23.03.2013 18:37

Od počátku března potkáváme na ulicích bubeníky. Malé, velké, prostřední... To si jen tak nějaký jeden prostě vykračuje po silnici a bubnuje. Tvrdila jsem manželovi, že to jsou fandové z nějakých sportovních zápasů. Bubeníků v ulicích přibývá.

Dnes je sobota, přečetla jsem si, že tady začíná Svatý týden a Velikonoce. Jsou to snad oslavovanější svátky než Vánoce. Různé náboženské spolky a společenství organizují průvody, velkolepá procesí, která křižují městem, v čele se sochami svatých v životní velikosti.

Teď právě slyším nějaký hluk a zjišťuji, že to jsou bubny. A tu mi to teprve došlo. No jasně,ti bubeníci nacvičovali na tady tyto průvody. To už bubnování sílí a vyláká mne na balkón. Na křižovatce, pod balkónem, stojí muž a odklání projíždějící auta. A už je to tady. Nejdříve několik lidí v černém oblečení, po chodníku je doprovází další s dlouhými, rozsvícenými svícemi. Za nimi na nosítkách obrovský zlatý kříž, obklopený lidmi v černém oblečení. Za soustavného zvuku bubnů se objevují další nosítka, pokrytá černou a zlatou látkou a na něm socha ukřižovaného Ježíše. A zase kolem spousta lidí v přísně černém oblečení. A pořád bubny.... Až z toho mrazí.

No, přešli a už je zase klid. Jak jsem zjistila, sochy mají velkou historickou a kulturní hodnotu.Tak takových průvodů bude po městě několik po celý týden. Hledala jsem na Internetu, jak vlastně vznikly Velikonoce. Dobře to popisuje Wikipedie, viz. : https://cs.wikipedia.org/wiki/Velikonoce  

I na ulicích a v obchodech je znát, že se Torrevieja zaplnila. Přijeli hlavně Španělé. Ulice jsou plné zaparkovaných aut, parkuje se už i na přechodu. V obchodech jsou fronty na pokladny. Hospůdky a restaurace jsou plné, je to důvod jen tak posedět a poklábosit s přáteli.

Počasí je teplé, i večer kolem 20°C. Dopoledne bývá vždy jasno, tak do té jedné hodiny. Pláže jsou skoro plné, čím dál více odvážlivců se koupe. Když sluníčko zakryjí mraky a zvedne se vítr od moře, ochladí se možná až o 10°C a pláže se rychle vyprázdní.

Atmosféra Velikonoc :

www.ekomaostrava.cz

Torrevieja - Svatý týden - Velikonoce - procesí

Webové stránky spravuje : Jarmila Weissová

Vytvořeno službou Webnode