Žijeme jen jednou,otázkou je,kde..

JAK VYHOVĚT PŘEDPISŮM EU ???

27.10.2015 14:29

Kupovali jsme zde apartmán, takže máme přidělena osobní čísla NIE. Zaregistrovali jsme se na úřadu EMPADRONAMIENTO Torrevieja ( CENSUS REGISTRATION ). K registraci jsme potřebovali předložit kupní smlouvu ( Escritura ), faktury za vodu a elektřinu a pasy. Předností této registrace je např. možnost získat některé výhody, jako je roční karta pro cestování hromadnou městskou dopravou zdarma, hradí se jen jednorázový poplatek za zpracování ve výši 7 Eur nebo slevy na veřejných školách, případně slevy pro důchodce nebo chudé rodiny nebo také možnost pro studenty vysokých škol získat granty. Ale to, bohužel, není vše.

To byla pouze první část „registračního procesu“.

Dle platných zákonů a předpisů můžeme žít ve Španělsku bez povolení k pobytu po dobu tří měsíců.

Pokud ale tato doba přesáhne tři měsíce, jsme povinni požádat španělské úřady o povolení k pobytu.

Jako osoby s respektem k zákonu se pouštíme do vyřízení této záležitosti ihned po dvou měsících pobytu. Hledáme informace, kontaktujeme známé, pátráme na internetu. S pomocí kolegyně jsme zjistili číslo formuláře ( EX 18 ), který jsme vyplnili a v roce 2013 jsme se vydali na příslušnou cizineckou policii. Ale ouvej. Chtěli po nás mimo jiné, také potvrzení, že naše důchody jsou zasílány do španělské banky. A tady jsme skončili.

Samozřejmě, mohli jsme si tyto důchody nechat posílat do španělské banky. Jenže : česká OSSZ může posílat důchody do zahraničí, ale až po obdržení tzv. Potvrzení o žití. Teoreticky bychom mohli zasílat toto Potvrzení každý  měsíc do Prahy, jenže každé toto potvrzení musí mít ověřený podpis. A protože český konzulát je až v Benidormu, každá cesta by nás stála 2000,- Kč, což při našich průměrných důchodech by byla citelná ztráta. Jako by nestačilo opatření ČNB, které nám snížilo reálnou hodnotu důchodu. Takže pro nás neřešitelná situace. Navíc vše mělo souvislost s převedením zdravotní péče do Španělska. Naše zdravotní pojišťovny nám vyplnily formulář E-121 a zeptaly se nás, kam to mají poslat. My, ještě stále v úžasu, že jsme se odvážili koupit byt v zahraničí, jsme nebyli schopni tuto informaci poskytnout. Takže formuláře byly zaslány někam do Španělska, odkud se v roce 2014 vrátily s poznámkou, adresát neznámý.. Mezitím se změnilo číslo formuláře o převodu zdravotní péče, nyní je to S1. Ten jsme tedy vyplnili znovu a vzali ho s sebou. Že si adresu zjistíme a předáme formuláře osobně. To už tedy byl rok 2014.

A letos, konečně, jsme dosáhli toho, že nám bylo vydáno povolení k pobytu. Ale opět to vůbec nebylo jednoduché. A bez pomocí španělské advokátky paní Lindy Sotorníkové bychom se cítili jako vyvrženci dodnes.

Povolení k pobytu jsme si začali vyřizovat sami. Bylo potřeba vyplnit formulář EX-18, připravit pasy a potvrzení ze španělské banky, kam jsem si nechala přeposlat naše důchody a také připravit formulář S1 o převodu zdravotní péče. Měla jsem obavy, že neuspějeme, protože jsem si mezitím zjistila, že musíme prokázat takové měsíční příjmy, abychom případně nezatížili španělský sociální systém. Naše důchody jsou ve výši celkem cca 700 Eur, 350 euro každý,  a životní minimum ve Španělsku je 650,00 euro na osobu. Je to velice ponižující. Protože naše nízké důchody jsou dostačující pro náš život ve Španělsku. Nepotřebujeme žádné podpory od Španělského království. Smutné je, jednak to, že naše důchody nám nevystačí na život v České republice, ale na život ve Španělsku jsou pro nás dostačující, protože nemusíme platit za topení a také to srovnání výše průměrného důchodu Španělů a Čechů je k pláči a ke vzteku. Jak my, čeští důchodci se máme cítit ? Proč španělský důchodce si dává každý den snídani v kavárně, oběd v restauraci, z důchodu podporuje své děti a vnuky a my, čeští důchodci, počítáme každé euro, abychom se nedostali do mínusu. Kde se stala chyba?

Ale vraťme se zpět k naší anabázi při našich snahách o dodržování předpisů. Na Policia Nacional jsme se žádostí o registraci k pobytu neuspěli, protože chtěli doložit ještě přeložený oddací list. K čemu? Nevím. Brali jsme se v roce 1970 a desetkrát jsme již mohli být rozvedeni. Policejní úředník, který řešil naši žádost, byl navíc velice arogantní a považoval nás za, jak to říct a nikoho neurazit, „podřadné a obtěžující osoby“. Pak jsme se dozvěděli, že tam byl právě přeložen z Elche a při naši další návštěvě policie už byl přeložen zase jinam. Ale i tak, nic jsme nevyřídili. 

Ale to už jsme požádali o pomoc paní advokátku Lindu Sotorníkovou. Ověřila, zda už jsou to skutečně všechny požadované dokumenty,  opravila zádost , kterou jsme měli špatně vypsanou, doporučila, ať si vezmeme s sebou kupní smlouvu na byt, domluvila nový termín. Na Policia Nacional šla s námi, předkládala všechny naše dokumenty a my jen pokorně poslouchali, napjati, zda nám projde náš nízký příjem. A po přímluvě naší paní advokátky, neuvěřitelné se stalo skutečností. Policejní úředník přímo na místě vyhotovil kartičky Osvědčení o registraci občana EU a také provizorní SIP karty (na základě formuláře S-1 o převodu zdravotní péče) a předal nám je.

Nyní zbývalo již jen vyřídit změnu provizorní karty SIP o registraci ke zdravotní péči ( Tarjeta Sanitaria Provisional ) za stálou SIP kartu. Paní Sotorníková zajistila schůzku a zavedla nás  na Oficina de la Seguridad Social ( Úřad sociálního zabezpečení ). Úřad Seguridad Social zajišťuje sociální péči a zdravotní péči. Zdravotní péče sociálního zabezpečení se zaměřuje na poskytování lékařských a farmaceutických služeb potřebných k ochraně a obnově zdraví jejích příjemců, stejně jako jejich schopnost pracovat. Registrace na tomto úřadě proběhla s její pomocí klidně a rychle, předkládali jsme formulář S-1. A jako poslední část naší trnité cesty za legalizaci pobytu ve Španělsku proběhla registrace na Centro Salud Torrevieja ( Polikliniku ), kde jsme požádali o vydání trvalých SIP karet.

Nyní jsme již šťastnými vlastníky permanentní SIP karty.

A doporučujeme všem, netrápit se se zdejšími úřady, ušetřit čas, nervy a ihned se obrátit na paní advokátku Lindu Sotorníkovou, tel. 0034649620788 

Moc by mne zajímalo, jaké zkušenosti a názory mají jiní lidé, žijící ve Španělsku. Řešíte to? Zapojte se, prosím, do diskuse pod článkem.

www.ekomaostrava.cz

Diskusní téma: JAKÉ MÁTE ZKUŠENOSTI VY S REGISTRACÍ POBYTU VE ŠPANĚLSKU ?

Datum 07.01.2018
Vložil Chloubová Naďa
Titulek ayuda

Dobrý den,
asi před rokem (2017)jsem našla tyto stránky na internetu, které mě velmi zaujaly. Jsme s manželem již důchodci a rovněž uvažujeme o pronájmu - koupi nemovitosti ve Španělsku ,konkrétně v Andaluzii. Zkušenosti s registrací k pobytu zatím nemáme, ale při přečtení článku o peripetiích bych uvítala pomoc od zkušeného člověka. Pokud kontakt na paní advokátku Sobotníkovou je stále aktuální, ráda se s ní spojím. Dejte prosím vědět, jak se věci mají.
Mnohokrát děkuji Chloubová

 

Webové stránky spravuje : Jarmila Weissová

Vytvořeno službou Webnode