Žijeme jen jednou,otázkou je,kde..

Interview s mámou od dětí - Zuzkou

26.02.2015 19:45
Zuzi, proč a kdy jsi se vydala do světa ?

Hned po maturitě, když jsem neuspěla při hledání práce v Čechách, asi po 6ti měsících, jsem se rozhodla zažádat jednu pražskou agenturu o místo au-pair v Anglii. Jako požadavek jsem si dala italsko-anglickou rodinu. V té době mi bylo jen 18let a byla jsem zamilovaná do Itálie, do jejich kultury, do jídla, do památek a míst. Bohužel, v té době nebyla možnost získání legální práce do Itálie a tak jsem tedy zažádala tu agenturu, které jsem musela samozřejmě za zprostředkování zaplatit. Chtěla jsem mít zkušenost do života a naučit se jazykům. Tenkrát našli pro mne rodinu do 14ti dnů, asi úplným zázrakem. A opravdu italsko-anglickou. Ale když jsem tam přijela, byla realita trochu jiná. Takže když jsem zjistila, že mi naslibovali kupu věcí a přitom jen hledali otroka k dětem, tak jsem se rozhodla jet domů. Moje paní šéfová předem mnou roztrhala moje vízum na malé kousky a řvala po mě, že jsem úplná nula, že nikdy nebudu mluvit anglicky a vyhodila mě ven v 11h večer v pátek! Ani sbalit jsem se nemohla, sama mi naházela věci do kufrů.

Pomohla mi jedna dobrá duše, která jela kolem benzínky, na které jsem zůstala, protože měla střechu a jinak kolem dokola nic nebylo, pouze pole, louka, les a krávy.

Ta paní byla z Irska a přijela si pozdě pro benzín a když mě viděla uplakanou, na kufrech, tak jí to asi nedalo a šla se mě zeptat co se mi stalo. A to právě se ne nadarmo říká, že vše zlé se stane pro něco dobrého! Přestěhovala jsem se s ní do Irska, hlídala jsem jí její děti než dostudovala ten rok. Studovala archeologii na univerzitě ve Waterfordu. Po té co už mě nepotřebovala, mi pomohla odstěhovat se a našla jsem si bydlení s jinými mladými lidmi v domě, kde jsme měli společné místnosti jako je například obývák a koupelna a kuchyň a každý sme měli svůj pokoj. Za dva roky jsem si pak udělala jak Juniorský certifikat z angličtiny tak i Leaving certifikat. Poté jsem tam zůstala pracovat a bydlela jsem v jednom malém městečku, které se nazývá Tullamore. Odtamtud pochází Tullamore Dew, což pro milovníky whiskey by byl ráj. Ale tam se vlastně nedělá, přímo ve městě , ale kousek dál, v přilehlé vesničce, která se nazývá Mulingar

Potkala jsem tam nejlepší lidi na světě, pár dobrých přátel, které mám dodneška, vydělala kupu peněz. Pracovala jsem 7let ve stejné restauraci a ve stejné hospodě. Přitom jsem měla různé brigády a jak se říká bokovky.  7 let neuvěřitelné dřiny a šetření peněz, které se stejně rozkutálely, protože jsme si s přítelem koupili dvě auta, vyplatili jeho dluhy, pořídili byt a dost podporovali rodinu.

Ničeho však nelituji, zjistila sem, že honba za penězi náhle končí pokud vám před očima zemře kamarád, a vy nemůžete udělat vůbec nic, jen se s tím smířit...

Kde jsi žila nejdéle ?

Právě tam, v Irsku.

Jak dlouho už jsi ve Španělsku ? A proč?

Ve Španělsku jsem přes 10 let, líbí se mi tu a hodím se sem...rozumím lidem a připadám si jako doma.

Kde jsi se seznámila s Deanem ?

S Deanem jsem se seznámila tady, ve Villamartin...ve Španělsku, na jeho narozeniny.

Máte práci ?

Pracuji v jednom anglickém baru, ale jenom na krátký úvazek, práce se nebojím a mohu dělat cokoliv. Sama jsem neměla nikdy příležitost pracovat sama na sebe, jako podnikatelka, tak snad letos mi to vyjde. Děti už mám starší a jsou víc samostatnější...tak je čas udělat něco pro mě.

A Dean pracuje v Anglii, kam jezdí 1x za měsíc, na týden pracovat. Vlastní několik nemovitostí v Londýně a v okolí Londýna a má business partnera se kterým spolupracuje.

Umíte španělsky ?

Oba mluvíme plynule španělsky a  anglicky, já ještě německy a italsky

Máte tady dům nebo si pronajímáte bydleni ?

Máme dům, který momentálně přestavujeme a Dean má ještě byt ve Villamartin, u golfového hřiště, který pronajímáme.

Máte děti? Kolik mají let?

Máme spolu 2 krásné děti, 7 let kluka Davida Ferguse a 8 let holku Franchescu Estrellu.

Mohli jste si vybrat školu, kam nyní chodí vaše děti? Nebo vám byla přidělena, třeba podle toho, kde mají ještě volná místa ?

Školu, kam budou chodit moje děti bych si mohla vybrat. Ale většinou je škola určena podle padronu, tj. podle trvalého nebo přechodného bydliště anebo jak jste zaregistrováni na úřadech. Do škol není problém se dostat. Momentálně Španělsko prochází velkou recesí, je tady vysoká nezaměstnanost a spousta lidí se odtud odstěhovala do svých původních zemí nebo jinam za prací...např. Angličané, Irové, Poláci, atd a tak si myslím, že vedení škol rádo obsadí zpátky uprázdněná místa ve svých školách.

Jak je to s dopravou dětí do školy ?

Mé děti cestují do školy autobusem, který je vypravován přímo od školy a jezdí v něm jen školáci. Aby jste měli nárok na tento autobus, musíte být zaregistrování na úřadě a být vzdáleni od školy vice než 3 km. Od 6 let tady každé dítě musí chodit do školy.

A nebojíš se, že děti třeba nevystoupí tam, kde mají ?

Na monitoru v autobusech mají přesně uvedeno, kde které dítě vystupuje a ještě mají moji fotku, aby věděli, kdo si může dítě vyzvednout. Kdyby si dítě měl vyzv někdo jiný, musíš mu dát autorizaci. A pokud by se stalo, že ditě nestihneš vyzvednout od autobusu, řidič je zaveze zpět do školy a hned na policii.

Platí se za školu nebo za nějaké kroužky pro děti ?

Za školu nebo autobus se neplatí, ale jsou různé kroužky po vyučování, z kterých si můžete vybrat. Záleží na škole, většinou mají všechny školy určitou asociaci rodičů, která se nazývá AMPA a tam za roční poplatek, což je cca 12 eur  si děti můžou vybrat kroužek podle svého gusta, např. basketball, divadlo, fotbal, hudební kroužek, gymnastika atd...a to se pak platí 20 eur měsíčně za dítě a kroužek je 2x v týdnu.

Školné jsme platit nemuseli, ale každé září musíme dětem koupit učebnice, sešity a školní vybavení,které vyjde přibližně na 150 eur za dítě, záleží ve kterém je ročníku, kolik mu je let a co určitá škola požaduje.

Jakými jazyky hovoří vaše děti?

Naše děti hovoří plynule španělsky, doma mluvíme anglicky a já se snažím udržet i náš jazyk, češtinu naživu, tak jim někdy pouštím pohádky v češtině a o víkendech na ně mluvím česky. Bohužel, ta čeština už je chudší, ale většinou rozumí všemu, na co se jich ptám nebo vypravuji, ale odpovídají už španělsky nebo anglicky....nedokážou se pořádně a jasně vyjádřit v češtině. Podle mě ani nikdy mluvit správně a spisovně česky už nebudou.

V Madridu mají českou školu, líbilo by se ti něco takového i tady? Třeba jen o víkendu.

Jó, určitě.

Kolik let tady děti chodí do školy?

Děti mohou chodit do školy od 3let, ale podle zákonu musí chodit od 6, to znamená, že mohou začít již od 3let, ve třídě mají své vlastní lavice a pomalu se připravují na jejich budoucí docházku. Mezi 3-6ti lety se jejich škola nazývá INFANTIL a po 6 letech už chodí něco jako u nás do první třídy...nazývá se to PRIMARIA, kde jsou až do 11-12 let a pak jdou na INSTITUTO, kde studují až do 15ti let.

Kdy mají děti prázdniny?

Podle mého názoru, mají děti přehnaně volných dnů. Mají skoro 3 měsíce letních prázdnin, pak jsou tady místní fiesty nebo státní svátky, vánoční prázdniny 14dní, karnevaly, jarní prázdniny 14dní a mezi tím vším ještě mají několik dní volna. Pokud ho mají v pátek či v pondělí, říká se tomu EL PUENTE, to znamená dlouhý víkend.

Co by jsi doporučila rodičům, jejichž děti začnou chodit do školy ve Španělsku ?

Doporučila bych stoprocentně, najít dětem malé španělské kamarády a to co nejrychleji, protože děti se učí velice jednoduše hrou. Taky určitě lekce španělštiny, ale ne už z Čech, kde lidé nemohou používat španělštinu v praxi, podle mě to jsou vyhozené peníze, ale až se sem přestěhují. Zařídit si španělskou TV a nepustit dětem a sobě nic jiného než španělsky mluvící programy.

Jak jste vyřešili rezidenci ? Byl to problém?

Residence, pokud jste majiteli domů a máte pravidelný příjem není vůbec žádný problém.

A jak jste vyřešili sociální a zdravotní pojištění ?

Pokud budete mít pracovní smlouvu, platí to za vás zaměstnavatel. Pokud budete pracovat sami na sebe, nazývá se to AUTONOMO a všechno si musíte platit sami. Na základě české karty vás tady zaregistrují u lékaře, ale jen na určitou dobu. Zdravotní pojištění je velice složité a doporučovala bych se připojistit zejména na zubaře nebo různé specialní zákroky, na které se evropská kartička nevztahuje. A hlavně zjistit si všechny potřebné informace už předem v České republice, na internetu.

A na závěr, můžeš ve zkratce poradit rodinám, které také uvažují o přestěhování ?

Poradila bych, aby si nejdříve tady pronajali byt nebo dům a zkusili tady žít, vyzkoušeli si, jaké je kolem prostředí, sousedé a co je v okolí, než něco koupí. Také bych poradila, mít snahu naučit se místním zvykům a jazyku, nejen, že lépe zapadnou do společnosti, ale také to pomůže jejich dětem, vyrovnat se s přestěhováním a získáváním nových přátel.

Je třeba něco, co by jste udělali jinak ?

Jestli bych něco udělala jinak? To asi, že bych si koupila apartment a ne dům, který nejen už 8let přestavujeme, ale také člověk zjistí až tady, že tráví spoustu času venku, více než 300 dnů v roce je  teplých, slunečných a tak apartment a menší zahrádka krásně stačí. A člověk nemusí bydlet přímo u moře, protože pláž po několika měsících omrzí a nemovitosti ve vzdálenosti cca 10km od more bývají o 50% levnější.

Tak to se musím přiznat, že mně se to moře neomrzelo ani po třech letech a každý den, když jdu kolem je jiné než bylo den předtím a stále jsem nadšena, že si to můžu užívat. Ale tak každý máme něco. Zuzi, ještě poslední otázka, kdyby někdo z našich čtenářů měl zájem o nějaké další informace, odpovíš?

Ano, ráda.

Zuzko děkujem, A pokud budou mít čtenáři zájem, mohou poslat dotaz do diskuze amy určitě odpovíme.

www.ekomaostrava.cz

Webové stránky spravuje : Jarmila Weissová

Vytvořeno službou Webnode