Žijeme jen jednou,otázkou je,kde..

Weby a služby, které se vám možná hodí

04.09.2008 17:02

 

 

Jan Handl – 3. 9. 6:25

Máte dost bezpečná hesla? Chcete tvořit čtenářský deník, aniž byste přečetli jedinou stránku knihy? Využijete slovník cizích slov? Jací žurnalisté jsou obyčejní lidé? Víte, jak organizovat čas online? A co tvorba pdf dokumentů bez softwaru?

Tvorba PDF dokumentů online a zdarma

Jestliže občas potřebujete nějaký dokument, např. wordový, uložit ve formátu PDF, nemusíte si instalovat žádný program. Do internetového prohlížeče stačí zadat adresu www.inpdf.cz, kliknout na tlačítko "VYTVOŘIT PDF SOUBOR" a vybrat dokument, který chcete převést na PDFko. Nastavíte pár parametrů a za chvilku je dokument připraven. Když se vám nechce čekat (text nebo tabulka má několik megabajtů), můžete si vytvořený soubor poslat e-mailem.

Je vaše heslo dost bezpečné?

Asi víte, že se vyplatí vymyslet si hodně složité heslo pro přístup do nejrůznějších aplikací. Mělo by obsahovat hodně znaků a číslic. Myslíte si, že to vaše je opravdu bezpečné? Zkuste ho prověřit jednoduchou aplikací, která vám napoví, zda zadané heslo opravdu splňuje bezpečnostní požadavky. Ale že to dá práci, vymyslet bezpečné heslo, které si navíc budete pamatovat, že?

passw

Slovník cizích slov

Občas možná narážíte na člověka, který se neustále ohání cizími slovy. Pokud chcete jeho výrazivo rozšifrovat, určitě se vám hodí slovník cizích slov. Přeložíte si výrazy, o nichž mnozí ani netuší, co mohou znamenat. Zajímavý je i seznam nejhledanějších slov. Uživatelé nejvíce hledají výraz „sofistikovaný“, potíže jim činí například i slova „paradigma“ a „interpretace“.

Občanská videožurnalistika na CNN

Pohádky o tom, že se každý může stát slavným novinářem, jsou zdá se pravdivé. Prestižní televizní stanice CNN pravidelně a často zveřejňuje příspěvky svých čtenářů, kteří se šťastnou (nebo nešťastnou) náhodou nachomýtli k nějaké zajímavé události. Jak vidí hurikány či požáry obyčejní lidé? To si můžete prohlédnou na iReportu. Příspěvků jsou tisíce a dají se mezi nimi najít opravdové zpravodajské perly. Kdyby vám náhodou přes zahradu prolétlo tornádo, natočte ho na mobilní telefon, teď už víte, kam záznam poslat.

ireport

Google vyhledává i české knihy

Google hledá mezi vším možným, samozřejmě nechybí ani knihy. Služba Google Books hledá i mezi českými knihami. Uživatelé mohou psát a sdílet recenze a samozřejmě vyhledávat v obsahu knih a dokumentů. Pokud se na knihu nevztahují autorská práva nebo dal její vydavatel Googlu svolení, je možné zobrazit její náhled a v některých případech i celý text. Je-li kniha ve veřejném vlastnictví, můžete si bezplatně stáhnout její kopii ve formátu PDF. Pokud se vám to zdá složité, hodí se vám návod k použití.

Organizátor času

Organizátorů času je na Internetu spousta, jenom jeden z nich se ale jmenuje Remember the Milk, tedy "nezapomeň na mléko". Za vtipným a trefným názvem se skrývá zajímavá a pěkně zpracovaná aplikace. Jde o skvělý připomínkovač a poznámkový blok, který využije každý, kdo má pocit, že mu úkoly a schůzky začínají přerůstat přes hlavu. Samozřejmostí je sdílení a možnost přidání úkolu e-mailem.

Audio čtenářský deník

Asi ideální služba pro líné studenty základních a středních škol, kteří se nechtějí zdržovat četbou knih. Do svého MP3 přehrávače si díky Českému rozhlasu stáhnou namluvené knihy a je hotovo. Poslechnou si zvukový soubor místo toho, aby několik dnů nebo dokonce týdnů louskali knihu. Takže současní studenti snad nebudou čtenářský deník opisovat, ale psát sami na základě poslechu...

Úprava fotek online

Služba Picnik je jednou z těch, které vám umožní upravovat fotky bez nutnosti instalace softwaru, tedy odkudkoliv, kde je připojení k Internetu. Registrace není potřeba, navíc existuje propojení s populárními světovými službami pro sdílení fotek. Do úpravy snímku se dostanete na několik kliknutí.

Generátor pozadí na web

Pozadí na web si můžete nechat jednoduše vygenerovat pomocí služby Stripemania. Je to sice jenom o proužcích, ale i s těmi se dají při tvorbě pozadí dělat divy.

stripemania

Vlastní vyzvánění

Pokud si chcete vytvořit originální vyzvánění pro mobilní telefon, můžete použít třeba jednoduchou službu Audiko. Je možné převzít zvuk z videa na YouTube, výsledný soubor může být ve formátu MP3 nebo pro iPhone. Pokud nechcete použít zdrojový zvukový záznam celý, je možné vybrat jenom určitý úsek.

Novinky z druhého webu

Pokud se zajímáte o problematiku sociálních sítí, start-upů a webu 2.0, určitě čtěte server Mashable. Pomůže vám to k tomu, abyste byli v obraze a sledovali to opravdu nejžhavější, co se děje ve světě moderního webu.

Politika a sociální síť?

Ano, i toto spojení dobře funguje. Síť SocialVoter nabízí blogy, chaty, diskuze a samozřejmě politické zpravodajství. Témata, která se zde řeší, jsou vážná a striktně politická. Web má v budoucnu sloužit regionálním americkým politikům ke kontaktu s občany.

socialvoter

Publikuj, sdílej, sbírej

To je heslo webu Soup, nabízejícího netradiční formu osobní prezentace na Internetu. Kouzlo spočívá v jednoduchém umisťování obsahu na na stránku, která může sloužit například jako portfolio grafika nebo kreativce.

Koupě a prodej

V Americe existuje server Buybak, nabízející koupi a prodej všeho možného. Má být konkurencí populárního aukčního serveru eBay. Do systému jsou napojené velké e-shopy (ty vykupují zboží, od toho je odvozené i jméno) a miliony domácností, které se chtějí zbavit nepotřebného zboží.

Jan Handl

Autor je kromě jiného internetový publicista. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Má i svůj videoblog, kde upozorňuje na novinky ze světa online videa a zároveň i natáčí autorská videa.

www.ekomaostrava.cz

Webové stránky spravuje : Jarmila Weissová

Vytvořeno službou Webnode